вторник, 8 октомври 2013 г.

На 28 октомври 2013 г. влизат в сила нови промени за получаването на британско гражданство


От 28 октомври 2013 г. всички кандидати за натурализация като британски граждани или за установяване в Обединеното кралство (settlement – отнася се за граждани на държави извън ЕС) ще трябва да отговарят на комбинираното изискване за владеене на езика и познания върху живота във Великобритания, освен ако не са освободени от това изискване.
За да се придобие британско гражданство или неограничено право на пребиваване (за граждани от държави извън ЕС), ще се изисква от кандидатите :
- да са издържали успешно тест с въпроси за живота в Обединеното кралство;
- да имат квалификация по английски език (говорене и слушане) ниво B1 от Общата европейска езикова рамка или по-високо. 
Ако желаете заявлението ви за гражданство да бъде разгледано преди 28 октомври, т. е. според актуалните в момента изисквания (едното от двете – или успешно положен тест Life in the UK, или успешно положен езиков изпит ESOL на съответното ниво), то молбата ви за натурализация трябва да бъде получена от британските служби за визи и имиграция до петък, 25-и октомври 2013 г. (това е последният работен ден преди влизане в сила на промяната). За уточнение да кажем, че службите не получават доставка по пощата в събота и неделя.
От 28 октомври 2013 г. вече ще има изискване от две части – както за владеене на езика, така и за познания върху живота във Великобритания – т. нар. изискване KoLL ( Knowledge of Language and Life) и кандидатите ще трябва да покриват и двете части на това изискване. Изключение правят кандидати, които са освободени от тях.
От тази дата от кандидатите ще се изисква :
- успешно да издържат теста за познания върху живота в Обединеното кралство (теста Life in the UK);
КАКТО И ДА:
- имат квалификация по английски език (говорене и слушане) ниво B1 от Общата европейска езикова рамка или по-високо ниво от това, или друга еквивалентна квалификация. 
Познаването на езика и живота е въведено като задължителен елемент при подаване на молби за гражданство през 2005 година. През 2007 г. изискването е въведено и при кандидатстване за неограничен престой (ILR), което се отнася за граждани на страни извън ЕС.
Ако човек желае да превърне Обединеното кралство в свой постоянен дом и да стане британски гражданин, от него ще се очаква да покаже, наред с другите неща, че владее английски език, има поглед и разбира британската история, култура и традиции. 
Лицата, които кандидатстват за натурализация съгласно раздел 6 (1) и раздел 6 (2), се очаква да отговорят на новото изискване KoLL, но все пак има някои обстоятелства, когато се прилагат изключения от това правило.
Не се предвиждат промени в теста за живота в Обединеното кралство след последната промяна от 28 март 2013 г. Оттогава тестът е базиран на официалното издание на книгатаLife in the UK в пълния й вариант. Кандидати, които са преминали успешно теста при предишните условия и не са кандидатствали за натурализация или установяване досега, могат да ползват документа от тогава, няма да е необходимо да държат теста отново, ако кандидатстват след 28 октомври 2013 г.
Тестът се извършва на компютър, и се състои от въпроси с множествен избор. Той ще продължи да се провежда в мрежата на тестовите центрове, управлявани от Learndirect от името на Министерството на вътрешните работи. Няма да има промяна на съществуващите механизми за записване и тестовете ще продължат да се заявяват онлайн чрез сайта: http://lifeintheuktest.ukba.homeoffice.gov.uk
След 28-и октомври 2013 г., като доказателство, че кандидатът е изпълнил изискването за притежаване на ниво B1 (говорене и слушане), ще се се приемат широк кръг от езикови квалификации. Това ще помогне да се гарантира, че всички, които трябва да направят такъв тест, ще могат да намерят тест, подходящ за техните нужди. Освен това, ако вече имате езикова квалификация по английски, отговаряща на ниво В1 или над него, няма да ви се налага да получавате втора подобна.
Квалификациите, които ще бъдат приети за целите на установяването и натурализацията са следните:
- Квалификационни степени, обхващащи говорене и слушане на ниво B1 или по-високо от списъка на Secure English Language Test (SELT);
- Квалификации за английски език за говорещи други езици (ESOL), входно ниво 3(Еntry Level 3) p:/(htt/register.ofqual.gov.uk/2);
- Национална квалификация ESOL в шотландската квалификационна рамка (Scottish Qualifications Framework (SCQF) –нива 4, 5 или 6, издадена от e Scottish Qualifications Authority (SQA).
От имигрантите няма да се изисква да учат за своята квалификация в дадена институция или по специални учебни програми. Трябва само да достигнат минималното ниво B1 или негов еквивалент.
Новината в оригинал може да прочетете в сайта на Home Office.

Повече подробности по темата прочетете тук.