петък, 11 октомври 2013 г.

По-вискоки сметки за ток в UK

 
     Британският министър на търговията Винс Кейбъл призна, че либералдемократите “продължават да спорят” с консерваторите по въпроса за нуждата от зелени такси, които водят до повишаване на сметките за енергия, съобщава The Daily Telegraph.

     Главният изпълнителен директор на Scottish & Southern Energy (SSE) предупреди, че британците са изправени пред десетилетие на повишаване на цените на газ и електроенергия, освен ако няма незабавно преразглеждане на таксата за зелена енергия. Компанията, която вчера обяви 8,2% увеличение на цените си, заяви, че годишната сметка на газта и електроенергията ще спадне с £ 110 на домакинство за една нощ, ако правителството реши да плати за зелените субсидии и другите екологични данъци.

         Винс Кейбъл заяви, че премахването на зелената такса ще бъде “късоглед и глупав ход”. Правителството предложи хората да могат да избират доставчика си, за да получат най-добро предложение. По този начин ще се създаде по – голяма конкурентоспособност, а това със сигурност ще помогне за намаляване на цените. Като цяло, сметките за гориво за милиони потребители на SSE ще нараснат с от £ 111 до £ 1 465 на година – това е най-високата цена досега във Великобритания.
       British Gas и Npower също са на път да увеличат своите цени в следващите няколко дни. Увеличението на SSE ще засегне 7 милиона домакинства във Великобритания. Джилиан Гай, изпълнителен директор на Citizens Advice, коментира: “Това увеличение на цените ще бъде удар за вече опънатите бюджети на британските граждани. То идва в момент, когато някои хора се обръщат към хранителни банки, за да изхранват семействата си, тъй като не могат да се справят с нарастващите разходи за живот. Надявам се, другите енергийни компании да покажат разбиране към финансовото състояние на своите клиенти, като не е повишават цените.”

Британците са скептични към по-строги правила за имиграцията

     Според проучване, британското общество е скептично настроено по отношение на по-строги имиграционни правила, но иска настоящите имиграционни закони да бъдат ефективно прилагани, пише днес The Independent.

       Проучването е публикувано преди да бъдат обявени мерките на правителството за намаляване на броя на имигрантите, които ще се насочат към Великобритания.
       Мерките, предложени от британския вътрешен министър Тереза Мей, ще ограничат достъпа на имигрантите до здравни услуги и жилищно настаняване. Чрез този ход правителството се надява да изпрати силно възпиращо послание към чуждестранните граждани, насочили се към Острова.
     Обаче проучване на „YouGov” показва, че обществото вярва, че проблемът не се състои в самата система, а в неефективното прилагане на съществуващите правила от имиграционните служби. 
    Според изследването, 60% от британците считат, че правилата за имиграцията не са прилагани ефективно, което позволява на твърде много нелегални имигранти да останат във Великобритания, а само 26% заявяват, че неадекватните ограничения са довели до твърде големия брой нелегални имигранти в страната.
     Проучването също така показва, че обществеността е по-добре информирана за мащабите на незаконната имиграция. Малко под половината от анкетираните предполагат, че над 10% от имигрантите във Великобритания са нелегално пребиваващи – официалните данни сочат за между 8 и 15%. Обществеността се отнася скептично към способността на консерваторите или лейбъристите да се преборят с този проблем.
    Запитани кой, според тях, може да достигне необходимото ниво на имиграцията, 25% отговарят, че това е Дейвид Камерън, 13% – Ед Милибанд, а 62% – нито един от двамата или не знаят.