петък, 11 октомври 2013 г.

Британците са скептични към по-строги правила за имиграцията

     Според проучване, британското общество е скептично настроено по отношение на по-строги имиграционни правила, но иска настоящите имиграционни закони да бъдат ефективно прилагани, пише днес The Independent.

       Проучването е публикувано преди да бъдат обявени мерките на правителството за намаляване на броя на имигрантите, които ще се насочат към Великобритания.
       Мерките, предложени от британския вътрешен министър Тереза Мей, ще ограничат достъпа на имигрантите до здравни услуги и жилищно настаняване. Чрез този ход правителството се надява да изпрати силно възпиращо послание към чуждестранните граждани, насочили се към Острова.
     Обаче проучване на „YouGov” показва, че обществото вярва, че проблемът не се състои в самата система, а в неефективното прилагане на съществуващите правила от имиграционните служби. 
    Според изследването, 60% от британците считат, че правилата за имиграцията не са прилагани ефективно, което позволява на твърде много нелегални имигранти да останат във Великобритания, а само 26% заявяват, че неадекватните ограничения са довели до твърде големия брой нелегални имигранти в страната.
     Проучването също така показва, че обществеността е по-добре информирана за мащабите на незаконната имиграция. Малко под половината от анкетираните предполагат, че над 10% от имигрантите във Великобритания са нелегално пребиваващи – официалните данни сочат за между 8 и 15%. Обществеността се отнася скептично към способността на консерваторите или лейбъристите да се преборят с този проблем.
    Запитани кой, според тях, може да достигне необходимото ниво на имиграцията, 25% отговарят, че това е Дейвид Камерън, 13% – Ед Милибанд, а 62% – нито един от двамата или не знаят.

Няма коментари: