неделя, 13 октомври 2013 г.

Истината за мащаба на европейската миграция според проучване на ЕС

Според проучване на Европейския съюз, 600 000 безработни имигранти живеят във Великобритания. Това е ръст с 42%, пише днес  The Daily Telegraph.

Над 600 000 безработни европейски имигранти живеят във Великобритания, като само тежестта им върху здравно-осигурителната система се оценява на £ 1,5 милиарда, според доклад на ЕС. Авторитетното изследване показва, че броят на неработещите имигрантите от ЕС във Великобритания се е увеличил драстично през последните 5 години, което повишава искането към правителството да преразгледа членството в ЕС.
В 291 страници докладът, който ще бъде публикуван тази седмица от Европейския комисар по въпросите на заетостта и благосъстоянието Ласло Андор, посочва, че:
• Броят на “неактивните” имигранти от ЕС във Великобритания се е повишил с 42% между 2006 и 2012 г.;
• 611 779 “неактивни” имигранти от ЕС живеят във Великобритания, в сравнение с 431 687 отпреди шест години. Това е население еквивалентно на жителите на Глазгоу;
• Броят на имигрантите в ЕС идващи във Великобритания без работа се е увеличил с 73% през трите години до 2011 г.;
• Текущият годишен разход на Националната здравно – осигурителна система на Великобритания за “неактивните” имигранти от ЕС се оценява на £ 1,500 милиарда (€ 1,8 милиарда); За сравнение, разходите на френската здравна система за безработните имигранти от ЕС възлиза само на £ 3.4 милиона.
Британското правителството в момента няма никаква представа колко средства от бюджета на страната отиват за обезщетения за гражданите на ЕС, тъй като законът не предвижда системата да записва националността на претендентите за помощи.
Данните от доклада са първата конкретна оценка за въздействието на масовата имиграция във Великобритания, предимно от източноевропейски страни, сред които Полша, Литва, Чехия и Словакия. Предполага се, че този ръст на мирация от граждани на ЕС, които са дошли във Великобритания, е в резултат на икономическите трудности, особено в Източна Европа и в средиземноморските страни като Гърция и Португалия.