сряда, 9 октомври 2013 г.

"ОБЕКТИВНО" скоро по BBR TV

   Новостите в ефира на BBR TV продължават! Много скоро очаквайте най- новата седмична информационна рубрика „Обективно” по Първата българска онлайн телевизия в Лондон. Всяка седмица специално за Вас, аз Тюркян Али, като автор и водещ на рубриката, както и моите колеги, ще обобщаваме полезна информация за новостите около пребиваването, правата и задълженията на българите в UK. Броени месеци преди 2014-та, когато се очаква българските граждани да придобият пълни права за работа във Великобритания, ще следим всички законодателни и правни промени, пряко засягащи всички наши сънародници, които живеят и работят в Кралството. Желанието ни е да стигнем пряко и до всеки един от Вас. Ако сте се сблъсквали с небивалици, свързани със социалната, образователната и законодателната системи в УК, бихме искали да се свържете с нас и да ни разкажете вашата история. Така можем заедно да решим проблемите, с които се сблъскваме, а и да бъдем полезни и на други, които са се озовали в същата ситуация. 
  Обективно ще представяме всяка новина и гледна точка, като един от основните принципи на рубриката ще бъде плурализмът. Целта ни е да постигнем добра информираност на всички българи в Англия, които забързани в ежедневието могат да пропуснат важни промени. Ще Ви представяме и всичко ново, което се случва в България, а и в различни горещи точки по света. 
  Очаквайте ни !

Обществено полезен труд за безработните във Великобритания

Нова мярка за борба с безработицата в UK предвижда трайно безработните в страната да полагат обществено полезен труд, за да могат да получават социалните си помощи. Промяната беше представена от британския финансов министър Джордж Озбърн, който уточни, че схемата “Help to work” се отнася за тези, които не са си намерили работа в рамките на две години.
Безработните ще имат право на три варианта. Единият е полагане на обществено полезен труд, като например събирането на отпадъци или почистването на графити. Другите два са ежедневни посещения в бюрата по труда или курсове за квалификация. Нарушителите ще бъдат лишавани от социалните си помощи за 4 седмици.
Озбърн заяви категорично, че: “Никой няма да бъде пренебрегнат или оставен без помощ, но и никой няма да получава нещо за нищо”.

Нов закон за имиграцията във Великобритания


Британският парламент прие нов закон за имиграцията. Официалният документ отменя правото на нелегалните имигранти и чуждестранните затворници да обжалват решението за депортирането им.
По думите на премиера Дейвид Камерън, целта на новия закон е да превърне Обединеното кралство във „враждебна среда" за имигрантите. Въпреки това, документът не предвижда мерки за отблъскване на румънци и българи, които се прогнозира, че ще дойдат във Великобритания след 1 януари 2014г, когато те ще получат пълни права за работа в Кралството.

Правителствен говорител обаче заявява, че все пак се търси начин да бъде затруднен достъпът на румънци и българи до публичните служби.