петък, 1 ноември 2013 г.

Медийна кампания срещу българи и румънци във Великобритания

Предстоящите през 2014 година евроизбори, както и отпадането на ограниченията за работа за българи и румънци от 1 януари, разгорещиха доста политическите и медийните страсти. Британските политиците типично предизборно бълват огън и „суперлативи” срещу новата група източноевропейци, които ще имат пълни права в държавата им догодина, а медиите не се спряха с безпочвения филм за българското Черноморие и сега започнаха и медийна кампания срещу българите и румънците.

Дяснопопулисткият британски таблоид "Дейли експрес" призова читателите си да се включат в "кръстоносен поход" за затваряне на трудовия пазар на Обединеното кралство за българите и румънците.

Изданието откри онлайн подписка до премиера Дейвид Камерън и правителството, към която по данни на вестника само за една нощ са се присъединили над 10 000 души. Кампанията е подкрепена и от британски политици.

В публикацията, озаглавена "Нека този път да оставим шлюзовете затворени: кажете "Не" на ЕС", таблоидът се опитва  да обоснове кампанията си срещу "28 милиона румънци и българи, които ще получат пълен достъп до британския трудов пазар" след 1 януари 2014 г.

В статията, обогатена с големи снимки на бедно облечени хора, "Дейли експрес" подчертава, че България и Румъния са двете най-бедни държави в ЕС и гражданите им ще бъдат изкушени да се възползват от предимствата да потърсят реализация във Великобритания.

Визирайки ромите, публикацията обръща специално внимание на това, че в двете страни има многобройни представители на т.нар. "социално изключени групи", които биха могли да проявят склонност към извършване на престъпления, да имат антисоциално поведение и да натоварят социалната система на Обединеното кралство.

"Дейли експрес" настоява Камерън да "каже направо своето "Не" на Брюксел" и защитавайки британските интереси, да удължи ограниченията за българите и румънците на британския пазар на труда.

"Ако Брюксел не приеме това и даде Великобритания на съд, за да я задължи да приложи правилата за свободно движение, няма ли това да бъде нова отлична причина да се оттеглим от ЕС?", се пита в публикацията.

От друга страна говорителят на Европейската комисия Фредерик Венсан  заяви, че ЕК няма да коментира откритата от "Дейли експрес" петиция срещу българските и румънските имигранти.

Говорителят на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг пък, припомни становището, че ЕК и гражданите на ЕС разглеждат правото на свободно движение като едно от най-големите постижения на Общността. Тя подчерта, че това право не може да бъде поставяно под въпрос.

В края на май тази година ЕК даде Великобритания на Съда на ЕС заради дискриминация срещу имигрантите и достъпа им до социални фондове, защото не са спазени общоевропейските правила и не са приложени защитите срещу измами.


            Но кой има най- голяма полза от тази кампания?