неделя, 27 октомври 2013 г.

"Код червено" във Великобритания

Великобритания се готви за най - страшната буря в страната от десетилетия насам. Милиони хора в Англия и Южен Уелс са предупредени да се подготвят за проливни дъждове и ураганни ветрове тази вечер и утре.

Ураганът, който приближава от Атлантическия океан, накара властите в Обединеното кралство да обявят „код червено“ в очакване на проливни дъждове и ветрове, които се очаква да са със скорост от 126 км/ч утре. Метеоролозите прогнозират, че стихията ще връхлети районите на югозападна Англия и Уелс, а после ще се разпространи из цялата територия на Англия, Уелс и Южна Шотландия. Това може да бъде най-страшната буря във Великобритания от 1987 г. насам, коментират британските синоптици. Агенцията за околната среда предупреди за възможни наводнения, заради проливните дъждове, които могат да продължат с часове. Силните ветрове може да съборят дървета, да нанесат щети върху къщи и сгради, да прекъснат електроснабдяването и да затруднят трафика. Властите предупреждават жителите на острова да избягват да шофират, а движението на фериботите в западната и южната част на Англия ще бъде временно преустановено утре. Движението по пътищата, редица полети и влакове се очаква да бъдат нарушени, а някои от железопътните оператори вече обявиха, че ще преразгледат разписанията си.

Министър-председателят Дейвид Камерън написа в Туитър, че свиква заседание, за да бъдат обсъдени планове за защита на населението от природното бедствие.