петък, 11 октомври 2013 г.

По-вискоки сметки за ток в UK

 
     Британският министър на търговията Винс Кейбъл призна, че либералдемократите “продължават да спорят” с консерваторите по въпроса за нуждата от зелени такси, които водят до повишаване на сметките за енергия, съобщава The Daily Telegraph.

     Главният изпълнителен директор на Scottish & Southern Energy (SSE) предупреди, че британците са изправени пред десетилетие на повишаване на цените на газ и електроенергия, освен ако няма незабавно преразглеждане на таксата за зелена енергия. Компанията, която вчера обяви 8,2% увеличение на цените си, заяви, че годишната сметка на газта и електроенергията ще спадне с £ 110 на домакинство за една нощ, ако правителството реши да плати за зелените субсидии и другите екологични данъци.

         Винс Кейбъл заяви, че премахването на зелената такса ще бъде “късоглед и глупав ход”. Правителството предложи хората да могат да избират доставчика си, за да получат най-добро предложение. По този начин ще се създаде по – голяма конкурентоспособност, а това със сигурност ще помогне за намаляване на цените. Като цяло, сметките за гориво за милиони потребители на SSE ще нараснат с от £ 111 до £ 1 465 на година – това е най-високата цена досега във Великобритания.
       British Gas и Npower също са на път да увеличат своите цени в следващите няколко дни. Увеличението на SSE ще засегне 7 милиона домакинства във Великобритания. Джилиан Гай, изпълнителен директор на Citizens Advice, коментира: “Това увеличение на цените ще бъде удар за вече опънатите бюджети на британските граждани. То идва в момент, когато някои хора се обръщат към хранителни банки, за да изхранват семействата си, тъй като не могат да се справят с нарастващите разходи за живот. Надявам се, другите енергийни компании да покажат разбиране към финансовото състояние на своите клиенти, като не е повишават цените.”

Няма коментари: