четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Предизборни вълнения по балкански в UK

 


Политиците и част от медиите във Великобритания напълно забравиха за реалните проблеми в Кралството и не правят нищо друго освен да всяват паника около предстоящото отпадане на ограниченията за работа за българите и румънците от 1 януари 2014.  Липсата на факти и представянето само на предположения за евентуалната вълна от нови емигранти в Англия, звучи точно като предположението за подслушването на немския канцлер Ангела Меркел от страна на британските тайни служби. Но за този случай,  тук се мълчи и не се говори. Само времето и фактите, които ще изплуват на повърхността, ще потвърдят или отхвърлят тези слухове.

Започналата онлайн подписка в сайта на  британски таблоид "Дейли експрес" за затваряне на трудовия пазар на Обединеното кралство за българите и румънците от 1 януари увеличава своите поддръжници. За последната седмица над 90 хиляди души са попълнили талоните от петицията или са дали своя подпис по интернет. Това е най-бързият отговор, който някога сме имали към един от нашите походи и хиляди хора продължават да се включват всеки ден. Имаме само 53 дни, за да покажем на политиците колко много от нас са съпричастни по този въпрос- заявяват от изданието. От редакцията подчертават, че след като броят на подписите достигне „магическото число” 100 хиляди, „Дeйли експрес” ще настоява за провеждането на спешен дебат в Камарата на общините във Великобритания и ще внесе петицията на “Даунинг стрийт” против новите емигранти, които ще имат пълни права в Кралство.

Аз обаче ще обърна внимание на други моменти, които остават в сянка при създалото се изкуствено напрежение. Силно преувеличени са данните за новите емигранти. Обявената цифра от 29 млн. население на България и Румъния далеч не е толкова голяма, тъй като жителите на двете държави не наброяват повече от 27,5 млн души. Тези неточности създават усещането, че се говори  така, за да се всява безсмислена истерия, която да хвърли прах върху онези неща, които са по-важни за английското общество. Използвайки българите и румънците за предизборен рефрен, английските политици поне засега успяват да отклонят вниманието на избирателите си от все още неизпълнените предизборни обещания например. Нима масовите стачки на учителите в Кралството, с искане за по-добри заплати, пенсионно осигуряване, както и по-добри условията на труд, заслужават по-малко внимание от едно все още напълно безпочвено притеснение за емигрантска вълна? Нима тези учители не заслужават да се организира онлайн петиция от страна на дадена медия, както примерно се случи по темата за емигрантите? Въпросите са риторични! 


Няма коментари: